Facebook logo

                           GEA KRING TWENTE                     

 

 



Start
programma
excursies
verhalen
pas gevonden
GEA dag
links
fotograferen
vraag & aanbod
bestuur
archief
lid worden
micro-foto's







 

 

Excursies en GEA dagen.

Inhoud:

Vooraf aan de Hemelvaartexcursie 2006   Hemelvaartexcursie 2006

Najaarsexcursie 2005                     Hemelvaartexcursie 2005         Excursie Wülfrath 2005

Hemelvaartexcursie 2004              Gezelligheidsdag 2005              Gezelligheidsdag 2004

Stadswandeling Deventer 2006   Gezelligheidsdag 2006

Hemelvaart 2011                 Hemelvaart 2010              Voorjaars-excursie 2010

Hemelvaart 2009                 Osnabrück 2009

Hemelvaart 2008                  Grevenbrück 2008             Vooraf aan Hemelvaart 2006

Hemelvaart 2006         

 

Hemelvaartexcursie 2011

Het vinden van een gebied om met een meerdaagse excursie naar toe te gaan wordt steeds moeilijker. Toestemming om groeves te bezoeken is veel gevallen niet te krijgen, oude haldes zijn vak tot op de bodem doorzocht en met een gids op pad gaan is, een enkele uitzondering daargelaten, ook geen succes. Vandaar dat je steeds vaker moet terugvallen op die paar gebieden waar wel toestemming te verkrijgen is.

Dus zijn dit jaar maar weer eens richting Vulkaneifel gegaan. Een oude bekende waar in een aantal groeves hard gewerkt wordt en waar met wisselend succes leuke dingen te vinden zijn. Veelal micromounts.

Om toch wat variatie aan te brengen hebben we domicilie aan de Moezel gezocht. Tussen Zell en Traben-Trarbach, in Enkirch was plaats voor de hele groep van 28 deelnemers in een hotel. Enkirch is een leuk plaatsje aan het mooiste deel van de Moezel met goede mogelijkheden om te wandelen. De dames, die niet mee gingen om te zoeken hebben daar uitgebreid gebruik van gemaakt. Zij zijn elke dag op pad geweest. Het gebied om te zoeken lag wat verder weg, maar dat hebben we maar op de koop toe genomen. 

Donderdagmorgen zijn we in Üdersdorf in de Löhley begonnen. Het was lekker warm en droog. Een perfecte dag om te beginnen. Er lag vers materiaal genoeg met hier en daar wat holtes en gangetjes. Het was niet echt super, maar er werden toch aardige stukken gevonden met o.a. Nefelien, Augiet, Magnetiet en Apatiet. Een paar stukjes met Chrysocolla. Achter in de middag is een aantal mensen naar de Emmelberg gegaan en zijn er een paar naar de Nerother Kopf geweest. In de laatste groeve wordt niet meer gewerkt. Er ligt nog wat ouder materiaal, maar de vondsten waren nihil. In de Emmelberg is de situatie al jaren hetzelfde. 

De dames wandelden richting Traben-Trarbach. Niet langs de rivier, maar 'bovenlamoezel 1.jpg (117579 bytes)ngs' door de wijngaarden, de weiden en het bos; berg op en berg af. Een tocht met prachtige vergezichten over het Moezel landschap. 

 

De volgende dag naar Brenk, de Schellkopf, en daarna naar Laacher See, De Dellen. In de groeve de Schellkopf zijn nog steeds leuke mineralen te vinden. Het duurde dan ook niet lang totdat de eerste vondsten tevoorschijn kwamen. Phillipsiet met daarop Gonnardiet en mooie heldere Calciet kristallen. Onder in de groeve werden donkere Pyroxeen naalden gevonden. Vermoedelijk Aegrien-augiet kristalletjes. Verder een stukje met lichtblauwe bolletjes, waarschijnlijk Hyaliet .

Later op de dag zijn we nog naar De Dellen gegaan. Kennelijk was men daar niet in de goede laag aan het werk. Er lag weinig Sanidien bij de zeefinstallatie, waardoor de kans op mooie mineralen nihil is. Er werden een paar stukjes met Hauyn en wat Titaniet gevonden en een paar Zirkoon kristalletjes. Al met al een magere oogst; de volgende keer beter. De wandelaars gaan deze dag richting Kröv, aan de overkant van de rivier. Vanuit Enkirch overvaren met het pontje en daarna weer door de wijngaarden en bossen. In Kröv werd de 'Trödelmarkt'niet bezoht. Twee euro betalen om binnen te komen had de groep er niet voor over. Het dagbudget was net opgegaan aan koffie, gebak of ijs. De terugweg in de brandende zon; dat was afzien.

Voor de zaterdag stond de Graulei op het programma. Gezien de vondstberichten van de laatste tijd waren de verwachtingen vrij hoog gespannen. Er wordt in een razend tempo gesteente verwerkt zodat de situatie per week anders zijn kan. Er was nog een groepje aan het zoeken dat in gezelschap was van Willy Schüler, een Eifel expert. Van zijn kennis hebben ook wij dankbaar gebruik gemaakt. Helaas hadden we wat de vondsten betreft niet de beste dag getroffen. Mooie Aragoniet was er voldoende te vinden en wat zeolieten. Verder de gebruikelijke mineralen als Nefelien, Augiet, Magnetiet, Apatiet ed. De dames wandelden naar Zell.  Aan het eind een verrassend uitzicht op Zell en daarna noch een stuk door het bos naar beneden. In Zell uiteraard een terrasje en toen met de boot terug naar Enkirch.

Al waren de vondsten dan niet om over naar huis te schrijven, kunnen we toch terug kijken op eten moezel.jpg (82565 bytes)een mooie excursie. Het weer was, op een enkele bui na prima en de sfeereten r.jpg (22040 bytes) uitstekend. Elke dag werd gezellig afgesloten met een ''aperitief'', op het terras van Hotel Loosen. Waarna de hele groep ergens ging eten. 

 

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Hemelvaartexcursie 2010.  

Saksen en wel de omgeving van Annaberg-Buchholz was deze keer ons reisdoel. Het is een oud mijnbouw gebied waar in het verleden veel zilver en tin gewonnen werd. In het gebied zijn op allerlei plaatsen de overblijfselen van deze activiteiten terug te vinden. Oude haldes, besucher bergwerke en musea. Verder worden er een aantal steengroeves geëxploiteerd. 

Waldgasthof Hotel Am Sauwald in Tannenberg was de uitvalsbasis. Een prachtige locatie, midden in het bos gelegen. Prima kamers, goed eten en een gastvrije eigenaar, die er alles aan deed om het ons naar de zin te maken. Een aantal van ons was al de zondag voor Hemelvaart aanwezig, de rest kwam in de loop van de week; woensdag was iedereen aanwezig. In totaal 25 personen.

Zij die reeds op maandag er waren hebben van de gelegenheid gebruik gemaakt de omgeving te verkennen en een bezoek aan Karlovy Vary (Karlsbad) te brengen. 

Donderdag begon de excursie met en bezoek aan de steengroeve in Dörfel. Op jacht naar Fluoriet  en andere mineralen. Helaas was het voor Fred en Gertjan niet mogelijk in de groeve te komen. De toegang was te smal en te stijl. Zij zijn naar de halde van de Abrahamsschacht gegaan en hebben zich daar, zoals later bleek prima vermaakt. Er waren nog wat andere zoekers aanwezig en al gauw werden de eerste bescheiden vondsten gedaan. Tot dat Arnold Lenderink een plek vond waar een paar brokken gesteente lagen met kwarts en mooie Fluoriet. Met een paar man hebben we de stukken gesteente voorzichtig gebroken. Het materiaal was erg zacht en viel bij het minste en geringste uit elkaar. Toch hebben we een aantal mooie Fluoriet groepen kunnen bergen. Er zat wat Kwarts, o.a. een dubbele scepter, en Bariet bij.

dorfel fluoriet 1.JPG (296445 bytes)dorfel fluoriet 1.JPG (296445 bytes)dorfel fluoriet 3.JPG (367893 bytes)dorfel fluoriet gr.JPG (519867 bytes)dorfel fluoriet gr 1.JPG (388677 bytes)

Voor de vrijdag stond de halde van de Abrahamsschacht bij Mariënberg  op het programma. Deze halde is men aan het afgraven, zodat er steeds weer nieuw materiaal te voorschijn komt. Helaas was het weer bar en boos. Het regende aan een stuk en het was ook nog eens koud. Geen goede omstandigheden om met een loupe naar micromounts te speuren. De toekomst zal dan ook moeten uitwijzen of er iets gevonden is en wat. We hebben wel het nodige materiaal meegenomen en moeten dan thuis maar zien of het wat is.

De zaterdag was het weer al een stuk beter. Weliswaar nog steeds koud, maar droog. Eerst naar de Herold groeve in Venusberg. Een grote kalksteen groeve waar we zonder problemen in mochten. Het gesteente was doortrokken met Calcietbanden, maar er zat nergens ruimte in zodat er geen kristallen te vinden waren. We hadden het al vrij vlot bekeken en zijn zonder vondsten naar Hammerunterwiesenthal vertrokken. Onderweg hammerunterwiesenthal 1.JPG (352325 bytes) trok hethammerunterwiesenthal.JPG (498725 bytes) helemaal dicht en toen we voor de poort van de Fonolietgroeve stonden was het zicht 20 meter. Een zoekplaatje en niemand wist waar te gaan om in de groeve te komen. Uiteindelijk hebben we de weg die ons in de groeve bracht gevonden en beneden was het zicht goed. De vondsten ook. Er lag veel vers materiaal met holtes, die gevuld waren met Natroliet, Calciet en waarschijnlijk Thomsoniet. Al spoedig had iedereen zijn buit binnen en werd de terugweg met goed gevulde rugzakken aanvaard.

vergezicht.jpg (52791 bytes)

wandelen.jpg (93624 bytes)Een aantal van de dames heeft de dagen doorgebracht met wandelen in de omgeving van Tannenberg. Ondanks dat het weer niet echt geweldig was hebben zij genoten van het landschap en de Kaffee mit Kuchen.

 

En aan het einde van elke dag gezellig met elkaar eten. Met zijn allen aan een lange tafel gezeten konden we genieten van de kookkunsten van de kok van het hotel. Hij kreeg het voor elkaar binnen redelijke tijd een ieder van een smakelijke maaltijd te voorzien.

Zondag werd de thuisreis met een tevreden gevoel aanvaard.

 

 

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Hemelvaartexcursie 2009.

De mogelijkheden om excursies te organiseren worden steeds minder. Het verkrijgen van toestemmingen wordt in bepaalde gebieden steeds moeilijker zo niet onmogelijk. Zelfs groeves waar het jarenlang geen enkel probleem was houden nu de hekken gesloten. Zelfs in het Sauerland wordt het lastig, maar desondanks was de excursiecommissie erin geslaagd een programma rond te krijgen. Een goede zaak waarvoor dank.

De groep streek deze keer in de omgeving van Grevenstein neer bij de Landgasthof Grevenstein. Een klein hotelletje dat door Nederlanders geëxploiteerd wordt, die nog niet helemaal begrepenDSC01777[1].JPG (46752 bytes) hebben hoe het toegaat in de horeca. Ze deden wel erg hun best en wij hebben er de stemming niet door laten bederven.

De donderdagmorgen zijn we begonnen in Kallenhardt bij de groeve Brühne. Onder in de groeve DSC01847[1].JPG (58384 bytes) lag vrij vers materiaal waar al spoedig mooie Malachiet en Calciet werd gevonden. We hadden het rijk niet alleen, er was ook nog een groep uit Groningen aanwezig. Op een ander plekje was Arnold bezig een grote steen te bewerken. Ondanks gezwaai en andere aandachttrekkerij duurde het een heel poosje voordat de rest van de groep in de gaten had dat het de moeite waard was daar een kijkje te gaan nemen. In holtes zat prachtige Malachiet gecombineerd met glasheldere Bariet kristalletjes. Prachtige micromounts en voldoende voor iedereen. 

Voor de Vrijdag stond Brilon op het programma, maar omdat er zich een mogelijkheid voordeed de mijn in Dreislar te bezoeken ging onze voorkeur daar naar uit. Daar troffen we naast GEA Breda een oude bekende, Peter Fleiszig, waar wij in het verleden ook al eens mee op stap waren geweest. Omdat er slechts een kleine groep naar binnen kon en het een initiatief van Breda was DSC01823[1].JPG (45551 bytes) zijn er slechts twee mee naar binnen geweest. En omdat het niet echt spectaculair was heeft de rest er maar van afgezien en zich op de Halde vermaakt. Er lag genoeg materiaal en er werden best leuke dingen gevonden. Helaas wordt de productie van deze mijn binnenkort stilgelegd, zodat ook aan deze vindplaats een einde komt.

Zaterdag zouden we ons geluk beproeven in Oberberge en Hellefeld. Bij de voorexcursie was er in Oberberge een hele enthousiaste en aardige dame op het kantoor aanwezig die er geen enkel probleem mee had dat wij de groeve in gingen om te zoeken,. Mooi geregeld. Het enige probleem was de slagboom. Als deze dicht zou gaan was het een heel eind lopen. Dus voor begin van de excursie even gaan informeren of deze open kom blijven. Alberd en Riet namen dit op zich. De dame was niet aanwezig, wel een heer. En deze deelde mede dat er geen sprake van kon zijn dat wie dan ook de groeve mocht betreden. Oberberge konden we dus wel vergeten. 

Dan maar ’s morgens naar Hellefeld. In het verleden waren we daar ook al eens wezen kijken. Toen was er absoluut niets te vinden. Al gauw bleek dat de situatie niet veel veranderd was. De groeve was een stuk groter, maar geen spoor van welk mineraal dan ook. Al gauw waren we het er over eens dat we nog maar en keer naar Kallenhardt moesten gaan. Die groeve is erg groot en we waren nog maar op twee plekjes geweest. En ook nu hebben we ons daar prima vermaakt en leuke dingen gevonden.

De zondag was voor de thuisreis.   

 

 

Osnabrück Mei 2009

wehrendorf 2009 009.jpg (38936 bytes)Zondag 26 April zijn we met 19 deelnemers op excursie in de buurt van Osnabrück geweest. Op het programma stonden twee groeves. De 'kleigroeves' bij Wehrendorf en Wallenhorst. In de Doggertonschieffer zijn daar kiezelgeodes tewehrendorf 2009 011.jpg (78582 bytes) vinden met Dolomietgangen erin. Te vinden zijn oa. Galeniet, Pyriet, Sfaleriet, Chalcopyriet, Kwarts, Malachiet, Siederiet en Dolomiet.wehrendorf 2009 043.jpg (48917 bytes)

Rond 10.00 uur was iedereen aanwezig en kon het feest beginnen. Het weer werkte mee en al spoedig  was iedereen druk aan het krabben en hakken. Het lag er bezaaid met knollen en bij vele was de inhoud hoopvol. Al gauw werden de eerste leuke wehrendorf 2009 013.jpg (37297 bytes)wehrendorf 2009 018.jpg (63041 bytes)stukken gevonden met Sfaleriet en Kwartskristallen in de Dolomiet. Ook van de andere mineralen kwamen kristallen aan het daglicht. Het is een leuke groeve om in te zoeken. Hij is niet diep en de wanden zijn niet gevaarlijk en zeker met het voorjaarszonnetje erbij kun je je daar prima een paar uurtjes vermaken.

wehrendorf 2009 059.jpg (46403 bytes)Rond de middag zijn we richting Wallenhorst vertrokken. Volgens de beschrijvingen met andere mineralen dan in de vorige groeve. Covellien, Gips, Pyromorfiet en Cupriet naast enkele andere zitten ook daar in geodes. En ook hierwehrendorf 2009 039.jpg (49188 bytes) lagen er genoeg van deze knollen om onze lusten op bot te vieren. De resultaten waren wat minder, hoewel ook hier leuke dingen gevonden werden.  

 

Hemelvaart  2008

Het reisdoel was deze keer de omgeving van Vogelsberg in Hessen.  In 2004 waren we daar voor het laatst en dat was toen een hele gezellige en geslaagde excursie. De excursiecommissie had het geheel voorbereid. Toestemming voor groeves en onderdak  voor 26 deelnemers bij Pension Bechthold in Schotten Rainrod. De dames gingen aan de wandel en 's avonds ging de groep met zijn allen eten bij de 'Kupferschmiede'.

Het grootste deel van de deelnemers was al op woensdag aangereisd of eerder. De groeve in Langd, die in het programma stond opgenomen bleek niet geschikt voor een bezoek in het voorjaar. Het is een oude groeve die tot natuurgebied verklaard is en waar o.a. uilen aan het broeden waren. 

310_1002.JPG (1210443 bytes)Donderdagmiddag zijn we naar de eerste groeve gegaan in Ober Widdersheim. We troffen daar310_1001.JPG (542973 bytes) twee mensen van de plaatselijke vereniging, die al even rondgekeken hadden. In het gedeelte waar nu ge310_1003.JPG (875041 bytes)werkt werd was niets te vinden; dan maar op de "oude" bekende plek zoeken. Dat deel van de groeve wordt dichtgestort en het kon wel eens de laatste keer zijn dat daar gezocht kan worden. De hele groeve sluit overigens binnen niet al te lange tijd. 

metamorfose.JPG (180470 bytes)calciet 6.JPG (160828 bytes)chabasiet.JPG (178525 bytes)calciet 4.JPG (132081 bytes)

De beide Duitsers waren  zeer behulpzaam en  wezen ons op het gesteente, dat we hebben moesten om mooie Calciet, Natroliet, Chabasiet en Skoleziet te vinden. Na enig hakwerk kwamen deze dan ook te voorschijn, van het een wat meer dan het ander.

Vrijdag was de beurt aan Gedern. De man op de weegbrug was dezelfde als vier jaar geleden. Ook deze keer zag, hoorde en wist hij niets. We konden zo doorlopen. Alleen Jannie Boonstra niet. Die dacht haar schoenen schoon te houden door over de weegbrug te lopen. Hevig gesticulerend kwam de 'brugwachter' uit zijn hok en riep dat ze van de brug af moest. 'Sie sind viel zu schwer' was zijn argument. 

De groeve ingaan was helemaal niet nodig. Vlak bij de ingang lag grof gebroken gesteente dat vol zat met holtes waarin van alles te vinden was zoals: Chabasiet, Erioniet, Offretiet ea. Tegen het einde van de middag waren de rugzakken dan ook goed gevuld. Wij zijn maar niet over de weegbrug gegaan. Eigenlijk stond Ortenberg voor de middag op het programma, maar dat hebben we maar naar de zaterdag gezet.

Voor de zaterdag stond Langd op het programma, maar vanwege de broedende vogels werd dat Ortenberg en na de middag voor de liefhebber de zandafgraving te Rockenberg. De groeve in de Gaulsberg viel een beetje tegen. Op een plek waar jaren geleden ook al Natroliet gevonden werd lag nu nog wat materiaal. Soms met mooie Calciet, Apophylliet en Analciem. Verder in de groeve was niets te vinden. Ook deze groeve zal binnenkort gesloten worden.

In Rockenberg werden een aantal kleine Barietroosjes gevonden.

Zondag ging een deel van de groep door naar het Zwarte Woud naar de Clara en de rest ging huiswaarts. Van de laatste groep zijn er naar Dreislar in het Sauerland gereden en hebben daar op de Halde naar Bariet ed. gezocht. Er lag voldoende materiaal en er zijn leuke dingen gevonden.

Terugkijkend op de excursie was deze zeer geslaagd. Het weer was redelijk goed; de vondsten ook en bovenal was het weer eens oer gezellig met elkaar.

 

Grevenbrück 20-04-2008

309_0924_r1.jpg (561403 bytes)Voor het eerst sinds jaren heeft de excursiecommissie toestemming gekregen de groeve in Grevenbrück te betreden. Omdat de datum kortdag was gingen er "maar" 13 mensen mee.309_0925.JPG (768549 bytes) Het weer was ons gunstig gezind en al gauw hadden we een plek gevonden waar vers gesprongen materiaal lag. Het gesteente zat vol met holte's en spleten, die gevuld waren met Calciet en Dolomiet in allerlei kleuren. Voldoende te vinden voor iedereen. Het gehamer was dan ook niet van de lucht. 

Rond drie uur was iedereen ruim voorzien van de nodige stukken en en gingen we bepakt en bezakt huiswaarts. Een mooie dag met dank aan de:309_0928.JPG (891096 bytes)

Grevenbrücker Kalkwerk GmbH & Co. KG

 Herrn Neuhaus

                      

309_0974.JPG (610167 bytes)309_0975.JPG (491536 bytes)309_0978.JPG (676196 bytes)309_0979.JPG (587381 bytes)309_0980.JPG (674607 bytes)309_0982.JPG (612655 bytes)309_0992.JPG (602434 bytes)

 

 

309_0997.JPG (528025 bytes)309_0991.JPG (596995 bytes)

Vooraf aan de Hemelvaartexcursie 2006.

uitzicht.jpg (253531 bytes)De Hemelvaartexcursie van Gea Kring Twente 2006 ging naar het Fichtelgebirge in Noord Beieren. Voor ons doen een fikse afstand, zeker voor twee dagen zoeken. Al gauw was voor ons het besluit gevallen in ieder geval langer te gaan, minstens een week. We zijn dan ook met zijn vieren, Fred, Aafke, Joke en ondergetekende de zondag voor Hemelvaart naar Fichtelberg gegaan.

Het internet biedt voor een hoop zaken uitkomst. Ook als het om vindplaatsen van mineralen gaat. De informatie die je raadpleegt moet wel van recente datum zijn, anders gaat het net als met de prachtige verhalen die in de Lapis staan. In het verleden kon alles, nu niets meer. Veel was er niet te vinden op het internet, maar een verhaal over de Acherwiese van 2005 zag er hoopvol uit. Bovendien wilden we niet hele dagen zoeken, maar ook iets van de omgeving zien. Op het programma stond het slot Ermitage bij Bayreuth en het Felsenlabyrint bij Wunsiedel.

Maandagmorgen zag het er goed uit, niet koud en de zon scheen. Een dagje Bayreuth leek ons een goed idee. 134_3401.JPG (317766 bytes)Het is 134_3403.JPG (177713 bytes)een mooie oude stad met een aantal markante gebouwen, waaronder het Opernhaus. Het centrum is een gezellige winkelstraat, zogenaamd voetgangersgebied, met als134_3411.JPG (312873 bytes) enige nadeel dat de stadsbussen er wel mogen rijden. Het duurde dus ook niet lang of ik liep hopeloos in de weg voor de bus. De chauffeur bleef heel rustig, maar een dame een eindje verderop stond zich hevig op te winden en probeerde mij met de armen zwaaiend en luid schreeuwend duidelijk te maken dat ik aan de kant moest. Je hebt vakantie of je hebt het niet!

Na de middag richting Eremitage, een eindje buiten de stad. Een park van 49 hectare oppervlakte met een slot dat in 1715 gebouwd is en het park dat in 1735 door Markgraf Friederich aan zijn vrouw geschonken werd. Het park bevat veel Barokke elementen. Grote vijvers met strakke heggen eromheen. So134_3423.JPG (462007 bytes)mmige gedeelten zijn aan 134_3427.JPG (360817 bytes)renovatie toe en op verschillende plekken is men hiermee bezig. Verrassend is het theehuis; mooi van lelijkheid met een gouden koets op het dak en pilaren in kitscherige kleuren, die bij nader inzien geheel bekleed zijn met mineralen en134_3432.JPG (384530 bytes) gesteenten. De witte bestaan uit kwartskristallen; de andere134_3429.JPG (320392 bytes) kleuren uit jaspis, koperslakken ea. Aan beide zijden van het gebouw bevinden zich half ronde gaanderijen die een grote vijver met fonteinen omsluiten. 134_3437.JPG (292841 bytes)Aan renovatie toe is het barokke zwembad met allerlei 134_3455.JPG (430013 bytes)mythologische beelden. Op zich een prachtig geheel, maar in slechte staat van onderhoud. Het is park vrij toegankelijk en zeker de moeite waard.

 

Achter in de middag nog even mineralen zoeken. De beschrijving van de Acherwiese, die Achter Achter in de middag nog even mineralen zoeken. De beschrijving van de Acherwiese, die ik van internet geplukt had, klopte als een bus. Al gauw liepen we over een akker met maïs te struinen op zoek naar groene granaat. Stenen lagen er genoeg, maar granaat,  ho maar!  We moesten onze expeditie helaas afbreken door een opkomend onweer. Fred raapte nog een stukje op dat er hoopvol uitzag en wij haastten ons naar de auto. Morgen gaan we eens aan de andere kant van de akker kijken. Misschien hebben we daar meer succes.

 

134_3465.JPG (288061 bytes)Voor de dinsdag staat een bezoek aan het Felsenlabyrinth-Luiisenburg bij Wunsiedel op het programma. Tijdens het bovencarboon, 240 miljoen jaar geleden, werden de plooien van een al lang niet meer bestaand hooggebergte gevuld met gloeiende magma. Over een lange periode stolde de magma tot Graniet. Het dekgesteente, bestaande uit Schiefer en Marmer erodeerde weg door de jaren heen. Sinds het Tertiair, 30 miljoen jaar geleden, kreeg de erosie vat op de Graniet. De verwering werd bevorderd door de horizontale en verticale scheuren in de graniet, die ontstaan waren door de onregelmatige afkoeling. Het bijna tropische klimaat van het Tertiair bevorderde de chemische afbraak; de vorst en de temperatuurwisselingen tijdens het daaropvolgende Diluvium brachten een hevige mechanische verwering teweeg. Omdat de erosie 135_3549.JPG (319781 bytes)het eerst de hoeken en kanten aanpakt ontstaan er eerst wollsack en matrasvormige bouwsels. Toen vervolgens 134_3477_r1.jpg (339488 bytes)de zich in de naden bevindende erosie resten weggespoeld worden veranderen de blokken Basalt langzaam van positie en vallen uiteindelijk van elkaar. Het resultaat is het Felsenlabyrinth. Er is een wandeling uitgezet die tussen en onderdoor de gigantische Granietblokken gaat. Brede doorgangen worden afgewisseld door kruipdoor-sluipdoor gangetjes waar je bijna op je knieën door heen moet.

Vermoeiend, maar heel leuk en indrukwekkend.

134_3492.JPG (330079 bytes)Na de middag gaan we naar Wunsiedel en komen in het Fichtelgebirgsmuseum terecht. Naast een collectie voorwerpen uit de omgeving herbergt het een prachtige mineralenverzameling.134_3496.JPG (145757 bytes)

De indeling is nu eens niet volgens Strunz, maar naar de geologische indeling135_3530.JPG (183109 bytes) van het gebied. In elke vitrine hangt een geologisch kaartje met daarop aangegeven de gesteentelaag. Verder geslepen voorbeelden van het 135_3533.JPG (139498 bytes)135_3531.JPG (134931 bytes)gesteente en de mineralen die er in voorkomen. Mooie gesteente voorbeelden en prachtige stukken met mineralen.

Achter in de middag weer naar de Acherwiese, nu aan de andere kant. De eerste steen die ik opraap is raak. De groene granaatje zijn met het blote oog te zien. Ze zitten in Albiet. Als 136_3650.JPG (113818 bytes) we de akker oplopen en weten welke stenen we moeten hebben, Gneis met Albiet, vinden we in een uur tijd een emmer vol. Er zitten ook stukken bij met groene kristallen, waarschijnlijk Epidoot.136_3648.JPG (109296 bytes)

Onze dag is weer goed. Als we bij het hotel komen zijn Piet en Ann aangekomen..

Woensdagmorgen gaan de drie mannen op zoek naar een paar groeves in de  buurt van Tröstau en gaan de dames aan de wandel. We worden door een vriendelijke inwoner letterlijk en figuurlijk het bos ingestuurd. Van de groeves, die al jaren stilliggen, is niets terug te vinden. Na een wandeling van een uur besluiten we terug te rijden naar de grote weg van waaruit we een groeve hebben zien liggen. Deze te vindegranaat 1.jpg (82741 bytes)n was niet zo moeilijk, toestemming om er in te komen onmogelijk. Omdat Piet niet op de Acherwiese is geweest gaan we uiteindelijk daar maar naar toe.

Rond half twee zijn we, net als de vrouwen weer bij het hotel. We besluiten met de Sessellift vanuit Bishofsgrün 135_3545.JPG (130568 bytes) de Ochsenkopf op te gaan en weer naar beneden te wandelen. De berg is 1024 meter hoog en 135_3546.JPG (344310 bytes) geeft een prachtig uitzicht over het Fichtelgebirge. De wandeling van ruim een uur is mooi, al begint het weer langzaam minder te worden. Als we naar het hotel rijden regent het. En niet voor de laatste keer die week. Een groot deel van de135_3547.JPG (398006 bytes) deelnemers aan de Hemelvaartexcursie is inmiddels aangekomen; de groep wordt steeds groter.

De donderdag morgen gaan een aantal mensen naar een groeve; Fred en ik blijven in de buurt. Wij gaan in het bos tegenover de oude zilvermijn op zoek naar Rookkwarts, dat daar volgens een oud verhaal uit de 80er jaren te vinden moet zijn. Sporen van oude mijnbouw waren er genoeg in het bos; pingen en een lange diepe geul waren er de overblijfselen van. In het bos lagen stenen met aders van136_3660.JPG (292853 bytes) Haematiet voor het oprapen. Geen kristallen maar toch wel mooi. Van de Rookkwarts was niets te zien. Na een paar uur in de stromende regen gelopen te hebben vonden we het welletjes. We zijn nog even bij de oude mijn gaan kijken die nu te bezoeken was. De gids vertelde dat er Zilver en Goud gevonden was in het verleden. De 136_3657.JPG (187046 bytes) Haematiet in het bos bevatte ook een heel klein percentage zilver. Vandaar de mooie glans. Het goud werd op 600 meter diep uit Pyriet met een beetje Goud erin gewonnen. De gids verkocht stukjes hiervan tegen een redelijke prijs.

De anderen zijn in de Basaltgroeve Tichelberg Bij Pechbrunn geweest. Zij hebben daar mooie zeolieten gevonden.

De rest van de groep voor de excursie was nu ook aangekomen.

De Hemelvaartexcursie kon beginnen.

Bert

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Hemelvaart 2006134_3471.JPG (239740 bytes)

Naar het Fichtelgebergte. Voor ons een heel nieuw gebied. Op pad met een gids, Michael Marr.135_3547.JPG (398006 bytes) Vol goede moed vertrekken we woensdagmorgen en komen na een drukke maar goed verlopen reis aan bij Gasthof Markhof. Foto's op internet blijken toch altijd mooier! Het pension is gedateerd, maar de prijs is er naar. En Frau Gisela Markhof is een geweldig gezellige, hartelijke gastvrouw. Alles is mogelijk, ze geniet zichtbaar van ons. We voelen ons thuis en zouden zo teruggaan.

We zien 's woensdags de zon nog volop schijnen, iets wat de dagen erna helaas bijna niet meer voorkomt.

Donderdagmorgen gaan we met zeven mensen -we hebben de dag nog voor onszelf- naar de basaltgroeve Teichelberg in Pechbrunn.De regen valt met bakken uit de lucht, als we uit de auto stappen.Dat wordt dus direct regenpakken aan. We hebben het geluk twee Duitse mineralenzoekers tegen het lijf te lopen, die net weer weg willen, maar ons eerst nog even heel vriendelijk naar de goede plek brengen. Witte plekken schitteren ons tegemoet met veel holtes. Natroliet, Phillipsiet, andere zeolieten. Hoewel alles nat is, de stenen glad zijn en het zoeken dus moeilijk is, is het toch een feest.Vooral als het al vrij snel weer droog wordt. Leg dat maar eens uit aan "normale" mensen!

136_3616.JPG (144083 bytes)'s Middags gaan we langs de Acher Wiese, waar Bert en Fred de dag ervoor mooie, groene granaatjes gevonden hebben. Het zal de kou wel zijn: wij vinden niks.

De heren gaan daarna nog even naar het bos tegenover het Silbereisenbergwerk. Hier hebben Hans, Albert en ik de dag ervoor naar rookkwarts gezocht, maar alleen wat hematiet gevonden. Deze keer vinden ze veel meer mooie hematiet door een gelukkige "krabactie"onder een boom.De hele groep is hier de dagen erna wel geweest om wat hematiet mee te nemen.

Ik hou het voor gezien, vind de warme douche om mezelf weer op temperatuur en de verwarming om de kleren droog te krijgen, even belangrijker. Beide functioneren prima en blijven de dagen erna helaas belangrijk.

's Avonds is iedereen gearriveerd en eten we met een grote groep in een restaurant in de buurt.Het is weer ouderwets gezellig.

Vrijdagmorgen beginnen we met z'n allen - we hebben zelfs gasten uit Den Haag - aan onze excursie.Na wat aanloopproblemen, omdat onze gids te laat is door familieomstandigheden, starten 135_3564.JPG (249294 bytes)we om kwart voor elf in Gefrees bij een maisveld waar in de stenen van het land diopsied gevonden kan worden.Het is fris maar droog. De klim omhoog laat on135_3568.JPG (291361 bytes)s voelen hoe ongetraind we zijn.Onze vondsten zijn minimaal, maar misschien hebben anderen meer gevonden? Ik geniet in ieder geval van de natuur.

Na een uurtje gaan we naar de omgeving van Falls, waar we op zoek gaan naar rose granaatjes,weer aan de bosrand. Met de gids bekijk ik een interessante ontsluiting, 135_3571.JPG (206626 bytes)waar ook nog twee stukjes disthen zitten.(hij krabt er eerst het mos af!) De rest is door 136_3639.JPG (228158 bytes)mineralenzoekers meegenomen.

Het is nog steeds droog, als we hier weggaan.Het restaurant waar de gids wil pauzeren slaan we over, want we willen allemaal graag naar de Halden van de Johanneszeche en de lucht wordt steeds grijzer.

De Halden zijn inderdaad wat we allemaal graag willen: heel veel stenen waarop iedereen zich naar hartelust op zijn eigen manier kan uitleven; binnen de kortste keren is iedereen hier zielstevreden 135_3573.JPG (456751 bytes)bezig.Helaas begint het vrij snel te miezeren, overgaand in steeds hardere regen. Maar we laten ons niet kisten, gaan gewoon door. Er worden leuke dingen gevonden: sterrenkwarts, calciet, dolomiet, muscoviet, tourmalijn en zelfs een beryl!

Thuis weer het ritueel: warme douche/ natte kleren op de verwarming.

In de Gaststube dan gezellig koffie, een wijntje, kletsen, grappen en grollen, opmerkingen die heen en135_3585.JPG (273765 bytes) weer vliegen, samen eten, weer een drankje. Deze gezelligheid vind ik ieder jaar weer het hoogtepunt. Het voelt zo heerlijk vertrouwd in de groep. Dan zing je toch vanzelf de mooiste duetten met Fred en danst de Engelse wals met Herman? Ik vind het heerlijk, dit onbezorgd genieten.

De zaterdag is bijna een copie van de vrijdag. We gaan alleen vroeger op pad. Naar de 136_3634.JPG (248119 bytes)omgeving van Erbendorf deze keer. Achter de Sportplatz in het bos zoeken naar cerussiet, een stuk verderop krabben in het bos om magnetiet te vinden, dan weer naar een bosrand om fosfaten te zoeken. De vondsten zijn niet echt geweldig, maar het is droog. Tot twaalf uur!

Met een aantal mensen zijn we na het officiële programma teruggegaan naar de Halden van de Johanneszeche.Daar worden we nat tot op het bot, maar je geeft als echte mineralenzoeker niet op, nietwaar?

Onze wandelclub heeft zich deze dagen trouwens ook kranig geweerd. Het is hier steiler dan in het Sauerland. De dames zijn ook regelmatig nat geworden, maar hebben toch genoten van dit mooie wandelgebied, laten ze weten. Jammer dat An moest afhaken, maar die organiseert dan prompt weer een slakkenrace. Creativiteit alom.

Het "slotavonddiner"in de Markhof is uiteraard heel gezellig. Hans organiseert spontaan een verloting 135_3585.JPG (273765 bytes)135_3587.JPG (229161 bytes)omdat hij al heeft voorzien dat de vondsten wat minder zouden zijn. Ook onze gids brengt nog wat mineralen mee.

Na een nacht met heel veel regen, is het de volgende morgen zowaar droog als iedereen vertrekt. Wij blijven nog een dag en gaan nog een keer naar134_3492.JPG (330079 bytes) Pechbrunn. En geloof het of niet: we zoeken daar heerlijk met het zonnetje in de rug. We gaan naar het museum in Wunsiedel terwijl de zon schijnt. Aan te bevelen135_3541.JPG (213515 bytes) trouwens, dat museum. En als we 's avonds zitten te eten in de Markhof schijnt de zon nog steeds. Maar oh, wat is het stil! We zitten er helemaal alleen. Was Jan (Burgermeester) er maar om dat wonderschone Schwalbenlied van Heintje nog eens op zijn geheel eigen wijze te zingen. ( bedankt Jan, het heeft nog dagen in mijn hoofd gezeten!)

We gaan maar vroeg naar bed en maandagmorgen weer naar huis.

Frau Gisela Markhof laat ons nog wel weten dat ze ontzettend van ons genoten heeft: we waren allemaal zo vrolijk en gezellig en niemand zeurde. Dat horen we toch ieder jaar! Zullen we dat vooral zo houden? Dank jullie wel, allemaal!

Riet Leuverink

 

 

 

 

 

GEA KRING TWENTE GEZELLIGHEIDSDAG 2006

Zaterdag 21 oktober vond de jaarlijkse gezelligheidsdag plaats met het vaste thema:een beetje geologie, een
 beetje cultuur en een beetje natuur en veel 139_3974.JPG (626194 bytes) gezelligheid. Doel van de reis was het voormalige eiland Schokland in de Noordoostpolder en een orchideeënkwekerij in Luttelgeest. Ruim 30 personen hadden zich aangemeld; een behoorlijke groep. Het vertrek- en het eindpunt was Van der Valk in Hengelo. Enkele mensen gingen direct naar het Museum Schokland.139_3977.JPG (737946 bytes)139_3975.JPG (461679 bytes)

Een half uur later dan de planning, her en der werd aan de weg gebouwd, kwam de groep aan bij het museum. De gids was in geen velden of wegen te zien, dus konden we daar eerst achteraan bellen. Vanwege een communicatiestoornis had hij de afspraak niet genoteerd en was hij er dus niet. Om half die 's middags was er wel een 'huifkartocht' met gidsen. Improviseren dus maar, daar zijn we toch goed in. Dan maar eerst naar Luttelgeest.

Rond half twaalf zaten we aan de koffie in het restaurant van de 139_3978.JPG (693453 bytes) kwekerij. Daarna naar binnen. Via een winkel waar j orchideeën te kust en te keur worden aangeboden 139_3980.JPG (538472 bytes) kom je in de bushbush. Je waant je compleet in een Zuid-Amerikaans regenwoud. Alleen de vogels en de apen ontbreken. En overal bloeiende orchideeën en andere tropische planten. Een complete rivier met139_3993.JPG (852713 bytes)139_3982.JPG (855273 bytes) stroomversnelling, grote stapstenen en vissen loopt door het geheel. Grote Koykarpers zwemmen vrolijk rond. Je kijkt je ogen uit!

139_3984.JPG (696945 bytes)In een ander deel is de Maleisische tuin met en waterval, Aziatische beelden, prieeltjes en vazen. Mooie doorkijkjes en verrassende140_4017.JPG (561732 bytes)140_4021.JPG (893318 bytes) plekjes.

 

140_4024.JPG (978993 bytes)De kwekerij is ook toegankelijk voor publiek. Je wandelt door de kassen waar duizenden planten staan. Een deel begon net te bloeien, andere stonden in volle bloei. Rond twee uur zijn we maar weer naar Schokland gegaan.

De 'huifkarren' bestonden uit open wagens met zitplaatsen en een tractor ervoor.140_4051.JPG (566196 bytes) Het grootste deel van de groep ging met het wagentje, een stuk of 140_4054.JPG (445229 bytes) zes kozen ervoor het eiland te voet te verkennen. Voor ieder een leuke tocht.

140_4059.JPG (684178 bytes)140_4067.JPG (441978 bytes)140_4057.JPG (462075 bytes)

Na onze omzwervingen over Schokland zijn we het museum ingegaan. Daar zie je 140_4070.JPG (616570 bytes) de geschiedenis van het eiland aan de hand van oude foto's en140_4079.JPG (422294 bytes) voorwerpen. Voor de petrografiemensen werd de140_4084.JPG (641804 bytes) zolder opengedaan om er de grote zwerfstenen collectie te bekijken. Helaas was, door de omzetting van het programma, de tijd aan de korte kant. We hebben afgesproken met de petrografie werkgroep een andere keer een langer bezoek te maken.

Rond vijf uur ging de reis weer richting Hengelo, waar een aantal mensen ter afsluiting nog gezellig zijn gaan eten.

Een geslaagde gezelligheidsdag.

Een aantal foto's.

139_3988.JPG (464415 bytes)139_3989.JPG (573460 bytes)139_3994.JPG (590017 bytes)139_3997.JPG (924789 bytes)139_3998.JPG (521983 bytes)140_4001.JPG (945354 bytes)140_4004.JPG (562105 bytes)140_4008_r1.jpg (430117 bytes)

 

140_4018.JPG (430899 bytes)140_4027.JPG (391939 bytes)140_4028.JPG (446755 bytes)140_4031.JPG (484282 bytes)140_4036.JPG (655285 bytes)140_4039.JPG (348761 bytes)140_4044.JPG (386576 bytes)140_4040.JPG (335386 bytes)

 

140_4053.JPG (696023 bytes)140_4055.JPG (678281 bytes)140_4062.JPG (987872 bytes)140_4068.JPG (527578 bytes)140_4072.JPG (373628 bytes)140_4083.JPG (573021 bytes)140_4082.JPG (554515 bytes)

uitzicht.jpg (219815 bytes)

 

Najaarsexcursie Steinbruch 'Donnerkuhle en Grube 'Calcit'

 Zaterdag 28 oktober 2005  hebben we met +/- 20 deelnemers de groeves "Donnerkuhle in Hagen en "Calcit" in Holzen bezocht. De weergoden waren ons goed gezind, de zon scheen. Ideale omstandigheden voor een mooie dag.holzen 6_r1.jpg (432043 bytes)

Om 09.30 ging de groep goed gemutst de Donnerskuhle in. Achter in de groeve lag voldoende vers materiaal en al gauw klonk het getik van de hamers  en werden de eerste stukken gevonden. Mooie Calciet  in verschillende kleuren en vormen. Kwarts en kleine rookkwartsjes. De zgn. 'Eulenköpfe', een fossiel dat omgezet is in Calciet, werden ook gevonden.

holzen 1.JPG (367695 bytes)Na de middag was de Grube Calcit in Holzen het reisdoel. Op verschillende plekken in de groeve waren leuke dingen te vinden. Pyriet met Sfaleriet kristalletjes (micromount), Bariet, Dolomiet en Calciet in verschillende kleuren.

holzen 2.JPG (492680 bytes)124_2488.JPG (233273 bytes)

 

 

Al met al een zeer geslaagde dag met goede vondsten.

bariet.JPG (151362 bytes)pyriet.JPG (131869 bytes)127_2740.JPG (172496 bytes)eul 1.JPG (482036 bytes)

 

 

 

Hemelvaart 2005.   

Dit jaar was het reisdoel het Sauerland met name de omgeving van de Diemelsee. De groep had onderdak in Heringhausen op twee locaties. De excursiecommissie was erin geslaagd toestemming voor een aantal groeves  te krijgen, zodat het programma van donderdagmiddag tot en met zondagmorgen goed gevuld was. Het enige dat nog roet in het eten 117_1753.JPG (837680 bytes) kon gooien was het weer. Gelukkig viel dat mee; het was koud maar op een paar buien na droog. 

De groep bestond uit +/- 20 personen, waarvan een zestal dames zich niet voor mineralen interesseren117_1760.JPG (585020 bytes). Zij  hebben de dagen doorgebracht met wandelen en een dag winkelen.

Donderdagmiddag zijn we begonnen in de Diabaas groeve  van de Briloner Hartsteinwerke. De vondste118_1842.JPG (369805 bytes)n bestonden voor het grootste gedeelte uit Calciet. Verder wat Aragoniet en Goethiet. Veel van de117_1756.JPG (1141762 bytes) Caciet was helaas beschadigd, maar met enige moeite waren er ook mooie hele kristalgroepen te vinden. Al met al heeft iedereen zich kostelijk vermaakt en het nodige meegenomen.

 

Voor de vrijdag stonden twee groeves op het programma. Echter één van de excursiecommissieleden was eerder in de week een kijkje gaan nemen in Dreislar bij de storthoop van de Barietmijn. Er wordt daar weer volop gewerkt. Men is bezig vanaf het diepste punt in de mijn omhoog te werken. Daarna wordt de gang dichtgestort. Op de storthoop lag een vracht aan materiaal met daarin mooie micromounts van Bariet, Ankeriet, Dolomiet, Chalcopyriet, Malachiet en zelfs Strontianiet. Enkele handstukken met Bariet werden ook gevonden. Nadat de vondsten de laatste jaren nihil waren geeft dit weer perspectief voor de toekomst. We hebben hier de hele dag doorgebracht en veel gevonden.

118_1844.JPG (109506 bytes)118_1846.JPG (134775 bytes)118_1849.JPG (128829 bytes)118_1852.JPG (251866 bytes)118_1859.JPG (167100 bytes)118_1853.JPG (116234 bytes)118_1850.JPG (122161 bytes)

Omdat we voor de groeve Hildfeld  vanaf twaalf uur toestemming hadden zijn we in de ochtend nog weer even naar Dreislar gegaan. De groeve van na de middag was geen succes. Het was ijzig koud en de wind blies ons recht in het gezicht. Toen er ook nog wat regen bij kwam hield iedereen het gauw voor gezien. Een paar mensen zijn daarna nog naar de Groeve Lahrmann gegaan en hebben daar nog wat gezocht. Ook daar waren de vondsten niet spectaculair. Hoofdzakelijk Calciet. De anderen hebben een warme Konditorei opgezocht voor Kaffee mit Kuchen

Voor 117_1766.JPG (531574 bytes)de zaterdagavond stond de traditionele gezamenlijke maaltijd op het programma. Bij Hotel Immenhof stond de lange tafel gedekt en met zo'n groep is het dan al gauw gezellig. de excursiecommissie, en met name Albert werd nog even in het zonnetje gezet. Hij moest zelfs onder h117_1775.JPG (529191 bytes)et eten aan het hameren.

 117_1777.JPG (513031 bytes)117_1769.JPG (583507 bytes)117_1779.JPG (542670 bytes)

De andere avonden hebben we bij Café-Restaurant 'Seeblick' gegeten. Met de hele groep aan een lange tafel. Een voortreffelijke maaltijd en een drankje zorgden ervoor dat iedereen aan zijn trekken kwam. Het was een heel gezellige boel. 

Voor de zondagmorgen stond de Groeve Bleiwäsche op het programma. Onderin de groeve was gesprongen en er lag behoorlijk veel Galeniet, stukken van enkele kilo's. Verder werd er mooie Malachiet gevonden.

We kunnen terugzien op een geslaagde en heel gezellige excursie. Excursiecommissie bedankt.

 

Excursie Wülfrath 10 april 2005

De voortekenen waren niet best: sneeuw, regen en akelig koud! Maar ja, de afspraak staat en dus op naar Wülfrath in de buurt van Düsseldorf.

Je steekt je neus om 07.00 uur buiten de deur en het klopt. Het miezert en het is koud. We haddgroep.JPG (417503 bytes)en op twee uur rijden gerekend, maar zondags is er geen kip op de weg dus na vijf kwartier stonden we aan de poort van de Rheinische Kalkwerke. Een paar deelnemers stonden al te wachten.poort.JPG (434682 bytes) Mopperend dat ze zo vroeg waren en te rillen van de kou. Rond kwart voor negen kwam de gids en om negen uur kon het feest beginnen.

Als je dan de grootste kalksteen groeve van Europa inrijdt weet je niet wat je ziet. Eerst langs een enorm diepe groeve, die niet meer productief is en dan naar de tweede. Niet zo diep maar een keer zo groot. Het was goed dat we er met oude groeve 1.JPG (395915 bytes) de auto in konden, want als we het hadden moeten lopen, waren we een hele dag onderweg geweest.

Aangekomen op de plek waar iets te vinden moest zijn vertelde de gids dat dit gedeelte onbruikbaar is voor verwerking maar wel afgebouwd wordt omdat eronder nog 400 meter bruikbare kalk zit.

De eerste plek was een wand met klei en holtes met Kwarts. Kwartspunten van enkele decimeters lagenpunten 2.JPG (122520 bytes) voor het oprakwarts 1.JPG (94395 bytes)pen of konden op een aantal plaatsen uit de wand gebroken worden. Als je omhoog keek zag je platen van soms enkele vierkante meters met vuistgrote kristallen. Helaas meestal onbereikbaar. Maar er was genoeg om mee te nemen.

Een eindje verder was een plek voor micromounters. Een laagje met Chalcopmicro 1.JPG (251458 bytes)yriet, Markasiet, Sfaleriet, Rosasiet, Azuriet en Auricalciet. En waarschijnlijk nog andere mineralen. Ook hier kon iedereen aan zijn trekken komen. 

 Tegen twee uur was iedereen voorzien van het nodige materiaal en werd de thuisreis aanvaard.

Al met al een zeer geslaagde excursie met goede vondsten.

auricalciet.JPG (77012 bytes)120_2028.JPG (394210 bytes)120_2040.JPG (419768 bytes)120_2041.JPG (468740 bytes)120_2076.JPG (381845 bytes)

120_2081.JPG (430848 bytes)121_2116.JPG (388020 bytes)121_2128.JPG (304131 bytes)121_2142.JPG (338113 bytes)121_2140.JPG (314267 bytes)121_2134.JPG (301133 bytes)120_2054.JPG (366279 bytes)

 

 

 

De vondst van de dag: naaldvormige Markasiet !

mark.JPG (106614 bytes)

------------------------------------------------------------------------------------

100_0095.JPG (1129428 bytes)Hemelvaart 2004.

Na en paar jaar geen excursie met Hemelvaart zijn we er dit jaar maar weer eens op uitgetrokken. De tweede helft van mei was een gunstige tijd . Geen voorjaarsvakantie. De bestemming: Vogelsberg, Hessen

Om het geheel rond te krijgen had nog al wat voeten in de aarde. Een pension was in een mum van tijd geregeld. Één e-mail en de zaak was rond. Mevrouw Bechthold zou voor ons allemaal onderdak verzorgen.

Voor de toestemming om groeves te bezoeken voldeed dit moderne communicatie middel aan geen kant. Geen enkele reactie op één afwijzing na. De enige oplossing was er naartoe. Door allerlei omstandigheden kon dit pas op het laatste moment. Uiteindelijk hebben Piet en Hennie, die helaas zelf verhinderd waren om mee te gaan, de zaak rond gemaakt. Ze kwamen terug met de toestemming voor een aantal groeves.

Van de achttien deelnemers kwam het grootste deel op woensdag aan bij Pension Bechtholt in Schotten-Rainrot. Op twee na hadden we onderdak bij haar. We werden er zeer goed ontvangen. In de tuin konden we gebruik maken van het terras. ’s Avonds hebben we met zijn allen bij de Kupferschmiede, een restaurant vlakbij, gegeten. Heel gezellig. In zo ver was de excursie al geslaagd.100_0100.JPG (1164234 bytes)

Donderdagmiddag stond de eerste groeve in Ober Widdersheim op het programma. Bij toeval troffen we daar een van de werknemers, die ons vertelde gat helemaal onderin de groeve bij het water er genoeg materiaal lag. Het was een eind lopen, maar het loonde de moeite. Glasheldere Chabasiet, mooie Calciet lagen er voor het oprapen.

De volgende dag naar Gedern. Dat was makkelijk zoeken. Vlak bij de ingang lag een grote storthoop met voldoende mogelijkheden iets te vinden. Zo op het oog Phillipsiet, Chadasiet e.a.

Na de middag ging het naar Ortenberg. Even melden bij het kantoor: "Slecht ter been? Dan neemt U toch de auto mee; er wordt toch niet gewerkt!"  De plek waar iets te vinden was, was moeilijk te bereiken, of door het water of onder langs de steile wand. Het was zeer de moeite waard. Prachtige stukken met Natroliet en geen micro-formaat. Verder Phillipsiet en Aragoniet.

De zaterdag naar Michelnau; de zgn. beeldhouwersgroeve. Een verhaal apart. We kwamen daar aan en troffen er een groep mensen dia in alle staten was. We waren echt niet welkom. Enigszins beduusd stonden we nog wat te kijken toen de reden van de opschudding duidelijk werd. Men had het hek geforceerd en in de groeve allerlei vernielingen aangericht. Beelden kapotgemaakt enz. Toen duidelijk werd dat wij niet de schuldigen waren, draaide de stemming bij en werd het nog heel gezellig. Ook hier waren de nodige zeolieten te vinden.

Na de middag is een aantal mensen naar Rockenberg gegaan en een deel terug naar Gedern. De vondsten in Rockenberg waren niet spectaculair; een handvol kleine barietroosjes.

De zondag op de terugweg  naar de groeve Jaco-Weigel KG in Herborn-Seelbach. In het verleden zijn hier prachtige vondsten gedaan. Nu was er echter niet veel bijzonders te vinden; een beetje Calciet.101_0130.JPG (1732635 bytes)

Al met al konden we terug kijken op een heel gezellige goede excursie met dank aan Piet en Hennie voor de voortreffelijke voorbereiding.

  103_0323.JPG (80092 bytes)103_0311.JPG (107033 bytes)103_0313.JPG (100680 bytes)103_0314.JPG (99481 bytes)

103_0317.JPG (99867 bytes)103_0318.JPG (260713 bytes)103_0321.JPG (110953 bytes)103_0322.JPG (61341 bytes)103_0323.JPG (80092 bytes)

 

GEA Dagen

 

Gezelligheidsdag GEA Kring Twente 2005

Na Giethoorn, Grouw, Laren(NH) en Münster stond de jaarlijkse 'gezelligheidsdag' in het teken van Borculo; een oud stadje in de Achterhoek. Wie veel oude panden ed. verwacht komt een beetje borculoJPG.jpg (107425 bytes) bedrogen uit, want de wervelstorm van 1925 heeft een groot deel van het stadje verwoest, maar ondanks dat is er genoeg te zien dat een bezoek de moeite waard maakt. Natuurlijk het Kristalmuseum op de eerste plaats en verder het Brandweermuseum en toch ook een aantal leuke plekjes zoals de oude watermolen.

We zijn 's morgens begonnen bij het Kristalmuseum. Het is gevestigd in hetkristalmuseum.JPG (139839 bytes) voormalige stadhuis van Borculo. Han Kamphuis, de eigenaar, is er in geslaagd om zonder enig overheidsgeld een prachtige collectie samen te stellen van allerlei zaken die met mineralen, fossielen en mijnbouw te maken heeft.

De opbouw van het tentoongestelde wijkt af van andere musea. De mineralen zijn gerangschikt naar kaart.JPG (102784 bytes) landen waar ze gevonden zijn in mbezoek.JPG (116441 bytes)ooie overzichtige vitrines. De fossielen dbert 2.JPG (124866 bytes)eels op vindplaats, deels op tijdperk. Er is een uitgebreide collectie mijnlampen aanwezig, een zaal met fluoriserende mineralen en er staat een oude slijpbank voor diamant, met daarbij de nodige werktuigen uit de diamantslijperij. Bert Kamphuis leidde ons rond en wist met een enthousiast verhaal de bezoekers te boeien. De tijd vloog om.

berkel.JPG (194754 bytes)Na de lunch stond er een stadswandeling met een gids door Borculo op hetbrug.JPG (235481 bytes) programma. Twee mensen van de VVV gingen met ons op pad. Zij lieten ons een aantal historische punten van het stadje zien en wisten op een onderhoudende wijze over de historie van Borculo te vertellen. We werden na zo'n 2 uur afgezet bij het volgende programmapunt: 

huis.JPG (215115 bytes)molen.JPG (253020 bytes)spuithuis.JPG (158911 bytes)

Het Brandweermuseum. Normaal gesproken tot 4 uur geopend, maar wij mochten net zo lang blijven tot  we alles gezien hadden. Perfect geregeld. Er was van alles te brand.JPG (180968 bytes) zien op het gebied van de brandweer. Een groot aantal historische spuitwerktuigen en een prachtigauto.JPG (162049 bytes)e collectie voertuigen uit de historie. Het was echt de moeite waard om te bekijken.

Ter afsluiting van de dag zijn we gezamenlijk gaan eten bij de oude watermolen. Het was weer eens een geslaagde dag.

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

 

Gezelligheidsdag GEA Kring Twente 2004

Onder het motto een beetje geologie, een beetje natuur, een beetje cultuur, veel plezier en veel gezelligheid gingen we met z’n zestienen op pad. Het reisdoel was de sta105_0508.JPG (278558 bytes)d Münster. Op het programma stond een bezoek aan het Mineralogisch Museum va105_0509.JPG (259435 bytes)n de Westfaalse Universiteit en een stadswandeling onder leiding van een locale gids.

Vanuit Gronau gaat de trein naar Münster en met een groepskaart is een retour de ideale reisgelegenheid. Voor dat geld kan je niet met de auto en bovendien is het veel gezelliger.

Om half negen stonden we in het herfstzonnetje klaar voor vertrek. De 105_0511.JPG (151360 bytes)zon heeft ons de g105_0512.JPG (406408 bytes)ehele dag begeleid, zodat het voornemen ergens op een terras te belanden gelukkig niet in gevaar kwam. De trein vertrok om kwart voor negen en een uur later stonden we op de Hauptbahnhof van Münster, midden in de stad. En toen was er koffie!

Het Mineralogisch Museum was speciaal voor ons geopend en we werden opgewacht door de conservatrice die ons van105_0515.JPG (336752 bytes) harte verwel105_0526.JPG (223926 bytes)kom105_0519.JPG (227252 bytes)de. 

105_0537.JPG (205446 bytes)105_0525.JPG (247097 bytes)

Na een van het museum konden we alles op ons gemak bekijken.

Er was een speciale tentoonstelling over vulcanisme en verder een deel waar volgens de indeling van ‘Strunz’ prachtige mineralen in vitrines uitgestald lagen. Een lust voor het oog. Verder was er een afdeling gesteenten, edel- en halfedelstenen, zoutverbindingen bewaart in parrafineolie en gesteenten en de toepassingen in Münster en omgeving. Een deel van de uitgestalde collectie bestond uit schenkingen en nalatenschappen. Zelfs de vensterbanken w105_0547.JPG (229820 bytes)aren nog interessant, z105_0540.JPG (231857 bytes)105_0542.JPG (214993 bytes)e best105_0553.JPG (265085 bytes)aan uit verschillende gesteenten uit allerlei delen van de wereld. 

Het geheel was zeer de moeite waard.

 

105_0534.JPG (163578 bytes)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Rond half een was de inwendige mens aan de beurt. Het Fraulein dat ons bediende schrok zich rot van al die belangstelling en haastte zich ons mede te delen dat ze niet genoeg broodjes had. Koffie lukte nog net. Maar GEA zou GEA niet zijn als we voor een gat gevangen zouden zitten. Vlakbij was een zaakje waar ze broodjes in overvloed hadden en al snel hadden de meesten er één opgehaald zodat we toch aan onze trekken kwamen.

Bij de St. Lamberti kerk zou de gids op ons wachten. We troffen het wel: midden in de stad, bij de vredeszaal was het een drukte van jewelste. Dure auto’s, politie en een massa mensen. Er was geen doorkomen aan. Wat bleek? De Westfaalse 105_0565.JPG (218579 bytes) Vredesprijs werd op dat moment uitgereikt en alles wat rang en stand had was aanwezig. Wij bleven staan en Piet ging op zoek naar de gids. Volgens de papieren moest het een dame zijn. Die was in geen velden of wegen te bekennen en na wat rondvragen hier en daar bleek er een man op ons te wachten.

De tour door Münster begon achter de vredeszaal, vanwege de toestand met die uitreiking konden we er niet in. Het verhaal van de gids was er niet minder om. Op een onderhoudende manier schilderde hij een beeld van wat er zich afspeelde tijdens de vijf jaar dat er onderhandeld werd over de Vrede van Münster. Hoe de gevoeligheden lagen bij de verschillende delegaties en hoe er soms weken over details onderhandeld werd. Een prachtig verhaal.

105_0566.JPG (302066 bytes)105_0578.JPG (212292 bytes)Het centrum van Münster lag na de oorlog volkomen plat. Alle ‘oude gebouwen’ zijn na de oorlog opnieuw gebouwd. Ook een aantal kerken moest van de grond af opnieuw overeind gezet worden. Het aanvankelijke plan van het stadsbestuur een nieuw en modern centrum te maken stuitte op zoveel verzet van de inwoners, dat men hier toch vanaf zag. En zo is er een heel mooie Altstad ontstaan met prachtige historische gebouwen. Overigens is de inrichting van de vredeszaal wel origineel.

We hebben een bezoek gebracht aan de kathedraal en het pompeuze graf van Bischop Van Galen, in het oosten van Nederland bekent als ‘Bommenberend’. Hij heeft daar in de middeleeuwen huisgehouden, gemoord en geplunderd. In de zelfde kerk staat een eeuwenoud planetarisch uurwerk. s’Middags rond twaalf uur staan er soms honderden mensen te wachten op de gebeurtenissen rond die tijd. Klokken beginnen te slaan, er klinkt trompetgeschal en er beweegt van alles.

De stadtour bracht ons verder bij een barokke kerk, de Egidiuskerk uit de 18e eeuw en de105_0585.JPG (333822 bytes) Erbdrostenhof, een stadpaleis, beiden van de zelfde architect. Het was inmiddels half vier en de kelen waren knap droog. Een terras was gauw gevonden en we lieten het ons goed smaken.

Tegen vijf uur ging de trein naar Gronau, waar we de dag afgesloten hebben met een gezellige en heerlijke maaltijd.

                                                         105_0594.JPG (278066 bytes)

 

Epiloog

Oogstjaar 1937

‘Was möchten Sie trinken?’ vraagt de waard opgewekt.

"Johannisbeersaft, aber nur wenn sie ein gutes Jahr haben!’ is het antwoord van Fred. De waard kijkt hem enigszins verwonderd en vragend aan; zo van: meent hij het nu of niet?

‘Ich werde mal im Keller kucken’ zegt hij dan en weg is hij.

Even later komt hij terug met een flesje, omwikkeld met een wit servet. Hij toont Fred het etiket en zegt: ‘Ernte 1937’. Fred knikt goedkeurend. Met de nodige omslachtigheid opent de waard het flesje, schenkt een beetje in een glas en Fred mag proeven.Hij houd het glas tegen het licht, laat de vloeistof door het glas rollen, steekt zijn neus er eens in. Proeft en knikt uiteindelijk goedkeurend. Het glas wordt bijgeschonken.

Terwijl hij wegloopt zegt de waard terloops: ‘ Sie wissen dass die Flasche nur 35 Euro kostet, nicht wahr?’

‘Das bezahle ich nicht !’ is de reactie van Fred. De waard draait zich om, kijkt Fred diep in de ogen en zegt: ‘ Mein Herr, dies ist ein sehr altes und ehrenwertes Haus mit dicken Mauern und sehr tiefen Kellern. Wenn Sie da unten verbleiben hört Sie hier kein Mensch schreien.’

Dan loopt hij lachend weg.

105_0596.JPG (166168 bytes)105_0597.JPG (242039 bytes)105_0595.JPG (242075 bytes)

Stadswandeling door Deventer.

132_3242.JPG (283287 bytes)Op zondag 9 april 2006 heeft er op initiatief van de petrografie werkgroep een stadswandeling plaats gevonden door Deventer. Het doel van deze wandeling was de in Deventer gebruikte natuursteen te bekijken.  Peter Venema had deze route uitgestippeld en was tevens onze gids.

We beginnen voor het station van Deventer, waar al gelijk een aantal natuurstenen banken opvallen.klein foss.JPG (65946 bytes) Ze zijn gemaakt van zgn. Belgisch Hardsteen, kalksteen met fossielen. Deze laatste zijn er in ruime mate in te zien. Hele groepen maar ook enkelingen.  Via de Leeuwenbrug met Graniet met Cordieriet en Gabbro: Noriet  gaan we de stad in. Via het politiebureau132_3247.JPG (391330 bytes) 132_3261.JPG (250579 bytes)met Pikriet (Hessisch Grün) gaan we richting Brink. Daar zijn o.a. te zien: Basalt, Zandsteen , Travertijn en Gabbro.

 

132_3283.JPG (403233 bytes)Daarna naar de Bergkerk. Deze is opgetrokken uit Tufsteen ( Römer tuf) met hoekstenen van trachiet (Drachenfels).

 

Via allerlei straten en steegjes  lopend over  kwartsdiorietporfier, kwartsiet ea. en in de gevelsschelp.JPG (103900 bytes) Trachiet(Weidehahn), Zandsteen, Hoornblendechist (Pillarguri Sort), Kalksteen met Moluscen en Kwartsiet met Dumortieriet en Cyaniet (Azul Macubas) komen we bij he133_3339_r1.jpg (635067 bytes)t 133_3319.JPG (815572 bytes)oudste stenen gebouw van Nederland, de Proosdij met in de muur Drachenfels Trachiet en Römer Tuf. De grote kristallen Sanidien zijn duidelijk in de Trachiet te herkennen.

Via het Grote Kerlkhof met de Lebuïnuskerk met Römer-, Ettringer-, en Hasenstopptufsteen, Drachenfelstrachiet en Zandsteen en een bestrating van rolstenen afgewisselt met vakjes noordelijke zwerfstenen. Door de Hofstraat en de Nieuwstraat met veel133_3308.JPG (263946 bytes) puien van Larvikiet en een met Migmatiet gaat het richting Broederenplein, de Broederenstraat door met Migmatiet en Marmer naar133_3345.JPG (811662 bytes) de Lage Bisschopstraat met mooie zwarte Gabbro met uiteindelijk een prachtige Rapakivigraniet aan de pui van no. 76. 

Als laatste gaan we door de Smitsgang met een muurtableau met diverse gesteenten.133_3346.JPG (613338 bytes)

 

 

 

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------