Facebook logo

                           GEA KRING TWENTE                     

 

 



Start
programma
excursies
verhalen
pas gevonden
GEA dag
links
fotograferen
vraag & aanbod
bestuur
archief
lid worden
micro-foto's







 

 

Werkgroep Micromounts

Micromounts zijn kleine stukjes steen waar kleine mineralen en/ kristallen in/opzitten. Ze worden zodanig vastgezet in doosjes dat de kristallen aan de bovenkant zitten en door een microscoop bekeken kunnen worden. Micro = klein  Mount (mounting) =116_1664.JPG (58066 bytes) vastzetten.

Op de foto van het rechts afgebeelde stukje 116_1666.JPG (116268 bytes) steen zie je in de kleine holtes groen en blauw gekleurde stukjes. Als je deze holtes  20x vergroot met de microsc116_1668.JPG (224510 bytes)oop kun je zien dat dit kristalletjes zijn (1e foto links). Bij een vergroting van +/- 60x (2e foto links) zijn de kristallen goed te herkennen.

De blauwe kristallen heten Caledoniet.

Micromounts kun je op verschillende manieren verzamelen: per vindplaats; per land of systematisch.

Systematisch wil zeggen volgens de systeemindeling van professor Hugo Strunz. In 1941 publiceerde hij de 'Mineralogische Tabellen'. Om de mineralensoorten te ordenen maakt hij gebruik van een systeem dat gebaseerd is op de chemische samenstelling en de kristalstructuur van iedere mineralensoort. In de uitgave van 1941 ging hij uit van negen klasses; in de nieuwste uitgave zijn dit er tien. Iedere mineralensoort heeft zo zijn plaats in het systeem Strunz.

Het verzamelen van micromounts is een specialistische hobby. Omdat de kristallen vaak slechts enkele millimeters 'groot' en soms niet eens zo groot zijn, is de microscoop onontbeerlijk. Ook het benoemen van de mineralen is vaak moeilijk. Vaak is goede determinatie slechts mogelijk met de hulp van röntgen onderzoek, maar door de ervaring van een aantal leden en het samen bespreken van en kijken naar de mineralen zijn zeer veel stukjes te benoemen. Dit is ook het hoofddoel van de werkgroep. Met elkaar en voor micro werk kl.jpg (101005 bytes) elkaar.erwin.jpg (97328 bytes)piet.jpg (87712 bytes)

Ongeveer eens per maand komt de groep bijeen. Het programma wordt aan het begin van het seizoen samengesteld in onderling overleg. Zelfwerkzaamheid staat voorop.

Materiaal is vaak in overvloed aanwezig.

Het overtollige wordt meestal uitgedeeld aan de liefhebbers.

Voor beginnende leden beschikt GEA Kring Twente over een aantal microscopen, die in overleg tijdelijk beschikbaar zijn; ook voor thuisgebruik.

Voor leden van GEA Kring Twente is deelname gratis, geïnteresseerden zijn altijd welkom voor kennismaking.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

© foto,s GEA Kring Twente

dubbelklik op foto voor groter beeld